Starka reaktioner på SVT granskning av förskolan

I tisdags, den 4 december, gick SVT ut med information om den granskning man låtit opinionsföretaget Novus göra.

Barnskötare över hela landet tillfrågades hur många barn som faktiskt är på deras avdelningar, och storleken på barngrupperna varierar stort, visar kartläggningen.

  • Bara tre procent av alla avdelningar har 5-9 barn.
  • En majoritet av avdelningarna, 45 procent, har barngrupper med 15-19 barn.
  • I undersökningen är det så många som 13 procent av alla avdelningar som har 25 barn eller fler.
  • Det finns även grupper med fler än 34 barn – det uppger fem procent av barnskötarna.

På många håll är det riktigt allvarligt. På avdelningen Ugglan på förskolan Ängstugan i Spånga är det 34 barn. Det är för många tycker föräldrarna, som har klagat till kommunen gång på gång.  I Stockholm har man rekommenderat att det ska vara 18 barn per grupp. Se klipp från SVT här nedan:

Nu kommer reaktioner från flera håll

Skolverket reagerar på SVT ganskning. “Vi är naturligtvis väldigt oroliga över den här utvecklingen, för att det måste finnas en rimlig förutsättning att göra en bra verksamhet. Dels att barnen ska vara trygga och säkra, det är ju ändå barn det handlar om, ganska små barn faktiskt, säger Ingrid Lindskog, enhetschef på Skolverket till SVT nyheter.

Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg,  reagerar också och vill införa ett tak för förskolegrupper. “Det finns ju råd från Skolverket på barngruppers storlek men de följs ju inte, och lagens formulering i dag om ”lämplig storlek” är för luddig. Skolverkets utvärdering av varför råden inte följs visar ju också att det handlar om ekonomi, säger BO till SVT nyheter.”

Förskoleminister Nyamko Sabuni (FP) går till attack och varnar kommunerna. Ansvaret är kommunerna och hon uppmanar föräldrarna att anmäla till Skolinspektionen, i de fall de inte redan har inspekterat kommunen, säger hon till SVT. Men något övre tak för barngrupperna, vill inte ministern ha.

Att barngrupperna är för stora är något som riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) håller med om. Hon tycker dock inte att lösningen är att låta barnen stanna hemma. Se debatten från Aktuellt den 4/12 mellan Vänsterpartiets Rossana Dinamarca och psykologen Eva Rusz.

Vi i Barnverket har sedan organisationen bildades agerat för att minska barngruppernas storlek. I våra riktlinjer för förskolan anger vi 10 barn för en småbarnsavdelning (1-3 år) och 15 barn för en syskonavdelning (3-5 år) som riktvärden. Du hittar hela vår text om Barnverkets riktlinjer för förskolan här. Vi jobbar även för att det införs nationella riktlinjer för barngruppernas storlek samt att arbetsmiljölagen utsträcks till att även omfatta barn under sju år. Du hittar Barnverkets plattform och delmål för förskolan här.

Gör din röst hörd – skriv under vårt upprop för barn och ungdomars arbetsmiljö

Barnverket har sedan en tid ett Nationellt upprop för barns och ungdomars arbetsmiljö här på hemsidan. Vi riktar oss till utbildningsministern Jan Björklund, Sveriges Regering, Riksdag och huvudmän för förskolor och skolor!

Barnverket kräver att arbetsmiljölagstiftningen omfattar och tillämpas på alla barns och ungdomars arbetsmiljö, på samma sätt som för vuxna.

Skriv under vårt upprop här så gör du din röst hörd och hjälper oss i kampanjen.

Läs mer om SVT granskar förskolan:

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.