För att förstå hur barnet tänker och beter sig är det bra att veta hur hjärnan utvecklas. ”Barnhjärnan” (2022) är en tankeväckande, personlig och spränglärd bok baserad på vetenskapliga och filosofiska idéer. Här redogör barnläkaren Hugo Lagercrantz, professor emeritus i barnmedicin vid Karolinska Institutet och tidigare ledamot i Nobelförsamlingen, för hur hjärnan utvecklas och medvetandet uppkommer.
Denna bok ingick i BARNverkets julklappspaket till skolminister Lotta Edholm 2023.
Hugo Lagercrantz ger även handfasta råd om skärmtid, lek och läsning samt i många andra aktuella frågor. Dessutom finns i slutet av boken rubriken: ”Take – home – message till beslutsfattare”, där han skriver bland annat följande: ”Vi har gjort stora framsteg inom barnhälsovården, inte minst när det gäller att förebygga hjärnskador, men vi kan inte slå oss till ro då neuropsykiatriska åkommor verkar ha ökat.” Vidare ”att hjärnan är som mest mottaglig för språkinlärning under livets tre första år bör få ett större politiskt genomslag”.
”Forskning om den sociala hjärnan har visat att små barn mår bäst av att vara tillsammans med ett begränsat antal personer, förutom vårdnadshavarna enstaka förskollärare. Det är därför nödvändigt att barngrupperna inte är för stora i förskolan, särskilt inte när det kommer till de minsta barnen”.
Lekplatsernas betydelse för den fysiska och mentala utvecklingen, vikten av att skriva på papper för att lära sig bokstäver samt att använda fysiska läroböcker för att stimulera utvecklingen av vissa hjärncentra är andra områden som lyfts. Gymnastik- och idrottstimmarna får inte minska mer i skolan. Inte heller slöjd-, bild- eller musiktimmarna ”då träning av händerna, till exempel musicerande, också är betydelsefullt för att främja den kognitiva potentialen”.
Sagt om boken
- ”Jag kan inte tänka mig en bättre guide till barnhjärnan än den här boken”, Anders Hansen, författare till Hjärnstark
- ”Faktaspäckad och personligt om barns hjärnor”, Läkartidningen