BARNverkets sommarpresent 2024 

Fyra partiledare, en gruppledare, en minister och två skolpolitiska talespersoner har under sommaren fått BARNverkets sommarpresent: en bokkasse innehållande böcker om nervsystemet, ”lugn och ro hormonet” oxytocin, stress, samt barns motoriska och sensomotoriska utveckling.

Barns och ungas växande kropp, hjärna och alla sinnen är i stark utveckling och påverkas av allt ifrån ålder, gener och stress samt ”lugn och ro” och återhämtning till rörelseglädje, trygga kompetenta vuxna och en hälsosam fysisk miljö. Detta måste utbildningsväsendets verksamheter i förskola, skola, fritids och gymnasium samt politiker och beslutsfattare på samtliga nivåer ta hänsyn till för att våra barn inte ska drabbas av fysisk och psykisk ohälsa, skada eller hämmad utveckling orsakad av brister i barnens ”arbetsmiljö”.

BARNverket har som tradition delat ut en sommarpresent i form av en bokkasse till företrädare för riksdagspartierna.  I år blev det Johan Pehrson, partiledare (L), Amanda Lind, språkrör (Mp), Nooshi Dadgostar partiledare (V), Muharrem Demirok, partiledare (C), Linda Lindberg, gruppledare (Sd), Jakob Forssmed, socialminister (Kd), Åsa Malmqvist, skolpolitisk talesperson (S) och Josefin Malmqvist, skolpolitisk talesperson (M) som fick ta emot bokkassen.

Bokkassens innehåll 2024 knyter som vanligt an till ”Barnhälsoperspektivet”: HUR växande barns och ungas kropp, hjärna, och alla sinnen mognar och utvecklas och VAD växande barns och ungas kropp, hjärna och alla sinnen behöver för optimal fysisk och psykisk utveckling och hälsa som grund till lärande.

BARNverkets sommarpresent 2024 innehöll följande tre böcker:

Lugn och beröring – oxytocinets läkande verkan i kroppen (2000) av Kerstin Uvnäs Moberg, leg läkare och professor i fysiologi.

Beröring, massage, värme och stillhet sprider lugn och ro i kroppen. Lugnande hormoner flödar i blodet. De fungerar tvärtemot våra stresshormoner, som aktiveras när vi känner oss pressade och hotade. Lugn och ro-reaktionen, är ett grundbehov och har liksom dess motsats  kamp eller flyktreaktionen fundamental betydelse för utveckling, hälsa och överlevnad samt lärande.

Enkelt och pedagogiskt berättar Kerstin Uvnäs Moberg i denna bok om lugn och ro-systemet och om oxytocinets samordnade roll som bland annat minskar halten av stresshormoner.

Motorik med alla sinnen – grund till barns lärande (2023) av Åsa Hagdahl, sensomotorisk tränare och Pernilla Unevik, förskollärare, specialpedagog och sensomotorisk tränare. 

Motorik är för många synonymt med rörelse, men det är så mycket mer.

Den här boken beskriver lättfattligt och tydligt varför motorisk och sensomotorisk utveckling är så viktigt och vilka svårigheter det kan leda till om barn inte har förmågorna. Den beskriver också hur man kan arbeta med detta på ett lekfullt och strukturerat sätt. Författarna ger många förslag på övningar och lekar som stödjer barns utveckling. 

Boken innehåller också ett mycket viktigt kapitel om stressen med rubriker som: ”Olika saker stressar”, ”Vad händer i kroppen vid stress?”, ”Stressreaktioner” och ”Undanröja stressorer”. 

Nycklar till nervsystemet – lås upp din innersta potential (2023) av Tom-Stefan Witting, Ergoterapeut, och Jane Witting, Bachelor in Holistic Health Science.

Du får följa med på en resa i de primära reflexernas funktion genom hela livet. Hur stressen påverkar oss och kanske det viktigaste av allt: Hur vår hjärna verkar fungera. Vilken roll spelar signalsubstanser och hormoner och vad händer när man inte kommer ur sin reptilhjärna och beter sig som en… krokodil? 

Tidigare sommarpresenter har varit:

2023

Barnhjärnan – så uppkommer medvetandet och själen av Hugo Lagercrantz, barnläkare, professor emeritus i barnmedicin (2022)

Motorik för studiero och lärande av Ingegerd Ericsson, idrottslärare, speciallärare, docent i idrottsvetenskap och Kennet Fröjd, idrottslärare (2022)

Handen i den digitala världen av Göran Lundborg, professor emeritus, handkirurg och forskare (2019)

Designfulness – så revolutionerar hjärnforskningen hur vi bor, arbetar och lever av Isabelle Sjövall, inredningsdesigner (2021)

2022

Barns rätt att utvecklas av Ylva Ellneby, förskollärare, special- och talpedagog (2011)

Närmare – om det livsviktiga i att röra vid varandra av Helena Backlund Wasling, forskare i neurofysiologi (2019)

2019

Skärmhjärnan – hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda av Anders Hansen, överläkare i psykiatri, civilekonom (2019)

Distraherad – hjärnan, skärmen och krafterna bakom av Sissela Nutley, hjärnforskare (2019) 

Rör dig – Lär dig – motorik och inlärning av Ingegerd Ericsson, idrottslärare, filosofie doktor i pedagogik (2005)

Bok-kassen innehöll även en artikel om boken Anknytning i förskolan av Malin Broberg, Birthe Hagström och Anders Broberg (2012) samt ett informationsblad om den kommande boken Den livsviktiga leken av Ylva Ellneby (2019) samt papper och penna.

2018

Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående Katarina Gospic, hjärnforskare och Isabelle Sjövall, inredningsdesigner (2017)

Föräldraorganisationen BARNverket vill att utbildningsväsendets styrdokument och värdegrund liksom arbetsmiljölagen, upphandlingar och lärarutbildningarna anpassas till barns grundbehov för fysisk och psykisk utveckling och hälsa, som grund till lärande, prestation och välbefinnande.

BARNverket anser att det snarast behövs en tydligare reglering av våra barns ”arbetsmiljö”, från förskola till gymnasium utifrån hela barnet, fysiskt och psykiskt.

Föräldraorganisationen BARNverket 13 augusti 2024.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.