I boken “Närmare” (2019) lyfter författaren Helena Backlund Wasling, forskare i neurofysiologi, fram vikten av att vi måste börja förstå hur beröring påverkar vårt nervsystem, hur det bildar basen för vår grundtrygghet, hur det påverkar vår känslighet för stress och smärta och hur beröring bidrar till vår förmåga att bilda fungerande relationer med andra människor.
Denna bok ingick i BARNverkets julklappspaket till skolminister Lotta Edholm 2023.
Författaren skriver om den livsviktiga beröringen, som är central för att ge ett litet barn den bästa starten i livet. Utan beröring tidigt i livet utvecklas inte nervsystemet normalt. Den tidiga beröringen lägger en grund för hur barnet kommer att fungera som människa.
Gällande anknytning kan man läsa att varje litet barn måste ha en vuxen att knyta an till. En person som hela tiden har kraft, tid och energi att svara på barnets kontaktsignaler.
”Fungerar inte anknytningen är chansen mindre att barnet utvecklingsmässigt får förutsättningarna att frodas och växa. För hur kompetent en 1,5-åring än må vara, går det inte att komma ifrån att det viktigaste för barnet är att en välkänd vuxen snabbt kommer till undsättning när barnet trillar. Barnet behöver någon där som förstår hur himla ont det gör. Om barnet ständigt har en trygg famn att söka stöd och tröst i när behovet finns, vågar barnet mer”.
I boken kan man också läsa om larmen och rapporterna från personalen som upplever stress och ständig otillräcklighet och hur man oroar sig för att barnen till och med far illa på grund av stora barngrupper och låg personaltäthet.
I kapitlet ”En våldsam brist på närhet” ställs frågan: Finns det en koppling mellan erfarenheter av beröring och utveckling av våldsamt beteende som ung och vuxen?