Idag presenterades Skolverkets stora föräldraundersökning som föräldrar till 124 000 barn deltagit i. Nästan 90 procent tycker att personalen gör ett bra jobb, att barnen är trygga och att pedagogiken är bra. Men många föräldrar är missnöjda med storleken på barngrupperna i både förskola och fritidshem.
– Föräldrarna är nöjda med att förskolan är stimulerande för deras barn men många är oroliga för stora barngrupper och den oron måste de ansvariga i kommunerna ta på stort allvar. Det är barnens bästa och inte kronor och ören som ska avgöra hur stora barngrupperna blir, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.
I fritidshemmen fortsätter gruppstorlekarna att öka. Det går i genomsnitt 40 elever per fritidshemsgrupp. Det är en ökning med sju elever på fem år. Var tredje förälder är inte nöjd med storleken på barngrupperna. Nästan lika många är missnöjda med tillgången på personal.
– Skolverket har flera gånger tidigare slagit larm om de stora barngrupperna i fritidshemmen. Nu har vi svart på vitt att många föräldrar också är missnöjda. Det borde vara en kraftfull varningsklocka till de ansvariga i kommuner och friskolor att ta fritidshemmens viktiga uppdrag på större allvar, fortsätter Anna Ekström.
Några fler resultat från Skolverkets föräldraundersökning 2013 visar att:
- föräldrarna har en positiv bild av förskolan
- de genomsnittliga närvarotiderna har ökat i förskolan till 31 timmar i veckan
- föräldrar till barn i fritidshem är mindre positiva
- det är brist på verksamhet för 10–12-åringar
- sex procent av föräldrar till barnen i åldern 1–12 år har behov av omsorg under obekväma tider
- ett av tio barn med behov av omsorg på obekväma tider får hjälp genom kommunen.
Du kan läsa mer om hela undersökningen här på Skolverkets hemsida.
Skolverkets föräldraundersökning 2013 (PDF)